Co-lider în complot pentru răpirea guvernatorului Michigan, condamnat la 16 ani de închisoare


Co-liderul unui complot de răpire a guvernatorului Michigan Gretchen Whitmer a fost condamnat la 16 ani de închisoare.

Adam Fox s-a întors la tribunalul federal marți, la patru luni după ce el și Barry Croft Jr. au fost condamnați pentru acuzații de conspirație la un al doilea proces în Grand Rapids, Michigan.

Aceștia au fost acuzați că se află la cârma unui complot sălbatic de a provoca extremiștii antiguvernamentali chiar înainte de alegerile prezidențiale din 2020.

Whitmer nu a fost rănit fizic. FBI-ul a fost încorporat în secret în grup și a rupt lucrurile cu 14 arestări.

Guvernatorul Michigan, Gretchen Whitmer, vorbește în noaptea alegerilor din 8 noiembrie 2022.
Guvernatorul democrat din Michigan, Gretchen Whitmer, vorbește în noaptea alegerilor, 8 noiembrie. (Carlos Osorio/The Associated Press)

Guvernul a spus că Croft a oferit abilități și ideologie de fabricare a bombelor, în timp ce Fox a fost „forța motrice care le-a îndemnat pe recruți să ia armele, să-l răpească pe guvernator și să-i omoare pe cei care le stau în cale”.

Croft va fi condamnat miercuri.

Arestarea bărbaților, precum și capturarea altor 12, a fost o coda uluitoare pentru un an tumultuos de lupte rasiale și tulburări politice în SUA.

Fox și Croft au fost condamnați la un al doilea proces în august, la câteva luni după ce un alt juriu din Grand Rapids, Michigan, nu a putut ajunge la un verdict, dar i-a achitat pe alți doi bărbați.

În 2020, Fox și Croft s-au întâlnit cu provocatori cu aceleași idei la un summit din Ohio, s-au antrenat cu arme în Michigan și Wisconsin și au făcut o plimbare pentru a „pune ochii” pe casa de vacanță a lui Whitmer cu ochelari de vedere pe timp de noapte, potrivit dovezilor.

„Oamenii trebuie să se oprească cu furia deplasată și să plaseze furia acolo unde ar trebui să meargă, iar asta este împotriva guvernului nostru… tiranic”, a declarat Fox în acea primăvară, fierbinte de restricțiile COVID-19 și amenințările percepute la adresa deținerii armelor.

FBI-ul a rupt lucrurile până în toamnă.

“Nu aveau un plan real pentru ce să facă cu guvernatorul dacă chiar o puneau mâna pe ea. În mod paradoxal, acest lucru i-a făcut mai periculoși, nu mai puțin”, a declarat procurorul american Nils Kessler într-un dosar înaintea audierii.

Sunt prezentate imagini cu doi bărbați arestați.
Adam Fox, drept, a fost condamnat marți la 16 ani de închisoare. Barry Croft va fi condamnat miercuri pentru rolul său în complot. (Oficiul șerifului din comitatul Kent/The Associated Press)

În 2020, Fox, în vârstă de 39 de ani, locuia la subsolul unui magazin de aspiratoare din zona Grand Rapids, locul întâlnirilor clandestine cu membrii unui grup paramilitar și un agent sub acoperire FBI. Avocatul său, Christopher Gibbons, a spus că era deprimat, anxios și fuma marijuana zilnic.

Gibbons a spus că o condamnare pe viață ar fi extremă.

Fox a fost expus în mod regulat la „retorică inflamatorie” de către informatorii FBI, în special veteranul armatei Dan Chappel, care „a manipulat nu numai sentimentul lui Fox de „patriotism”, ci și nevoia lui de prietenie, acceptare și aprobare masculină”, a spus Gibbons într-un dosar în instanță.

El a spus că procurorii au exagerat capacitățile lui Fox, spunând că el este sărac și nu are capacitatea de a obține o bombă și de a pune în aplicare planul.

Croft, un camionier din Bear, Del., va fi condamnat miercuri.

Doi bărbați care au pledat vinovați de conspirație și au mărturisit împotriva lui Fox și Croft au primit pauze substanțiale. Ty Garbin este deja liber după o pedeapsă de 2 ani și jumătate de închisoare, în timp ce Kaleb Franks a fost condamnat la patru ani de închisoare.

În instanța de stat, trei bărbați au primit recent sentințe lungi pentru că l-au asistat pe Fox la începutul verii anului 2020. Alți cinci sunt în așteptarea judecății în județul Antrim, unde se află casa de vacanță a lui Whitmer.

Când complotul a fost stins, Whitmer, un democrat, l-a învinuit pe președintele de atunci, Donald Trump, spunând că a dat „mângâiere celor care răspândesc frică, ură și diviziune”. În august, la 19 luni după părăsirea mandatului, Trump a spus că planul de răpire este o „înțelegere falsă”.Source link

Leave a Comment