Familia starului fotbalului, susținător de proteste, a împiedicat să părăsească Iranul


Un fost fotbalist proeminent din Iran, care și-a exprimat sprijinul pentru protestele antiguvernamentale, spune că soția și fiica sa au fost împiedicate să părăsească țara luni, după ce avionul lor a făcut o escală neanunțată în drum spre Dubai.

Ali Daei, căruia i-a fost confiscat pentru scurt timp propriul pașaport după ce s-a întors în țară la începutul acestui an, a declarat că soția și fiica sa au plecat din capitală, Teheran, în mod legal, înainte ca zborul să facă o escală neanunțată pe insula Kish din Golful Persic, unde erau. chestionat de autorități.

El a spus că fiica lui a fost eliberată, dar ușile zborului erau închise până atunci. El a spus că familia lui plănuia să călătorească în Dubai și să se întoarcă săptămâna viitoare.

Site-ul web de urmărire a zborurilor Flightradar24 a arătat că zborul Mahan Air W563 este deviat către Insula Kish înainte de a continua spre Dubai câteva ore mai târziu.

Nu a existat niciun comentariu din partea companiei aeriene sau a autorităților iraniene.

Agenția de presă semioficială Tasnim, despre care se crede că este apropiată de Garda Revoluționară, a declarat că la începutul acestei luni i-a fost impusă o interdicție de călătorie soției lui Daei din cauza sprijinului ei pentru proteste. Se spunea că ea a încercat să ocolească ilegal interdicția, fără a detalia, și că destinația ei finală era SUA. Rapoartele nu i-au numit soția sau fiica, care nu sunt persoane publice.

Daei este una dintre cele mai multe celebrități iraniene care au susținut protestele declanșate de moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în septembrie. Femeia kurdă a murit după ce a fost arestată de poliția morală a Iranului la Teheran pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al țării.

Protestele s-au răspândit rapid în toată țara și au escaladat în apeluri pentru răsturnarea teocrației stabilite după revoluția din 1979, făcând-o una dintre cele mai mari provocări pentru conducerea clericală din peste patru decenii.

Cel puțin 507 protestatari au fost uciși și peste 18.500 de persoane au fost arestate, potrivit Activiștilor pentru Drepturile Omului din Iran, un grup care a monitorizat îndeaproape tulburările. Autoritățile iraniene nu au făcut publice cifre pentru cei uciși sau arestați.

Înainte de a-i fi confiscat pașaportul, Daei, un marcator internațional de top și fost căpitan al echipei iraniene, a cerut guvernului pe rețelele de socializare să „rezolve problemele poporului iranian în loc să folosească represiunea, violența și arestările”. Mai târziu a spus că i s-a returnat.

Protestatarii fără lider, care se adună sub sloganul „femei, viață, libertate”, spun că s-au săturat după zeci de ani de represiune socială și politică din partea unei instituții clericale pe care o consideră coruptă și deconectată. Autoritățile iraniene au dat vina pentru tulburări pe adversarii străini precum SUA și Israelul.

Garda Revoluționară paramilitară a Iranului a declarat duminică într-o declarație că a arestat șapte persoane în orașul Kerman, din sud-estul țării, cu o „legătură directă” cu Marea Britanie, care au fost implicate în proteste. Se spunea că unii membri ai rețelei aveau dublă naționalitate, fără a detalia.

Iranul a arestat un număr de iranieni cu dublă cetățenie în ultimii ani și i-a condamnat pentru infracțiuni la securitatea statului în procese cu ușile închise. Organizațiile pentru drepturile omului spun că unor astfel de deținuți li se refuză un proces echitabil și acuză Iranul că îi folosește ca monedă de schimb cu Occidentul, lucru negat oficialii iranieni.Source link

Leave a Comment