„O legendă în vremea lui”: Charlie Snowshoe din Fort McPherson moare la 88 de ani


Una dintre ultimele dorințe ale lui Charlie Snowshoe s-a împlinit – să moară acasă, înconjurat de familie.

Bătrânul Gwich’in a murit miercuri în Fort McPherson, NWT, la scurt timp după ce a sărbătorit Crăciunul împreună cu familia sa. Avea 88 de ani.

„A trăit o viață foarte lungă”, a spus fiica sa, Shirley Peterson, „și și-a dorit întotdeauna să aibă o voce pentru oameni”.

Snowshoe și-a petrecut o mare parte din viață ca vânător și căpățător, recoltând pește, elan, castor și șobolani muschi. Ca bătrân, a devenit cunoscut pentru lupta sa de a proteja bazinul hidrografic al râului Peel de minerit și alte dezvoltări.

În diferite momente, Snowshoe a lucrat la aproape fiecare consiliu de management al mediului Gwich’in, precum și la alte consilii din NWT. A lucrat ca primar al Fort McPherson și în consiliul trupei. El a fost vicepreședinte al Frăției Indiene și al Națiunii Dene și a fost negociator pentru revendicarea terenurilor.

A făcut un tur în SUA pentru a vorbi despre protejarea Refugiului Național pentru Faunei Sălbatice Arctic și a lucrat pentru a gestiona turma de caribu Porcupine.

„El a fost un susținător puternic pentru practicarea recoltării tradiționale în special”, a spus Peterson.

Snowshoe în 2014, când a primit un premiu Indspire pentru munca sa în domeniul mediului și al resurselor naturale. (Robert Lowdon)

Snowshoe a primit numeroase premii pentru munca sa, inclusiv o medalie comemorativă pentru cea de-a 125-a aniversare a Confederației Canadei în 1992 și, în 2008, Gwich’in Achievement Award for Land and Environment. În 2014, a primit un premiu Indspire pentru Mediu și Resurse Naturale.

În plus, a spus Peterson, a fost un mare dansator.

„Putea într-adevăr să facă jocul Red River când dorea și era cel care a apelat la square dance”.

Un bărbat care a întins mâna

Petserson a spus că numărul de apeluri și mesaje pe care le primește despre tatăl ei este „destul de uimitor”.

Dar nu este surprinzător, având în vedere trecutul său de consilier, care a lucrat cu oameni care se confruntau cu dependențele, precum și durerea și pierderea.

Peterson a spus că a auzit de la mulți lideri care își amintesc că Snowshoe le-a contactat, uneori într-un moment critic.

„Avea propria carte cu numere de telefon și din când în când îmi spunea: „Trebuie să sun pe această persoană”, a spus Peterson. „Și de cele mai multe ori este doar pentru a-i încuraja și doar pentru a împărtăși o poveste bună cu ei”.

Ea a spus că Snowshoe a făcut același lucru cu familia sa, inclusiv cu mulți strănepoți, dintre care unii erau acasă de la școală pentru vacanțe chiar înainte de a muri.

„Întotdeauna s-a asigurat că le face să știe că este foarte mândru de ei că iese și primesc o educație.”

„O forță de luat în seamă”

Crystal Fraser este un Gwichyà Gwich’in crescut în Inuvik și profesor asistent de istorie și studii native la Universitatea Alberta din Edmonton.

Ea își amintește de Snowshoe ca fiind „o forță care trebuie luată în considerare”, un om sincer amabil și un mentor.

În timp ce își făcea doctoratul în istoria școlilor rezidențiale, Fraser a spus: „De fapt, Charlie a fost cel care m-a ținut cu atenție și mi-a pus câteva dintre întrebările mai grele despre istorie.

„La fiecare interacțiune pe care am avut-o cu Charlie Snowshoe, am plecat de la acea conversație gândindu-mă… cum se poate face mai bine?”

Fraser a spus că Snowshoe, un supraviețuitor de școală rezidențială însuși, avea cunoștințe profunde despre pământul, oamenii și poveștile Gwich’in, precum și dorința de a menține aceste cunoștințe vii.

„A fost un om puternic până la sfârșit”, a spus Peterson, fiica lui.

“A fost o legendă la vremea lui. Cu siguranță și-a făcut treaba aici și mă bucur că acum se va odihni în pace.”

O slujbă de înmormântare va avea loc luni în Fort McPherson.Source link

Leave a Comment